A halogatás mestere 60 napos életátformáló kihívásba kezd – Blog: 1. nap

2022.01.09Blog

A halogatás a kedvenc hobbim, szerintem nem vagyok ezzel egyedül a nagyvilágban. Sok technikát, tippet, mindenkinél működő praktikát kipróbáltam, DE valahogy nem találtam meg a megfelelő utat. Ugyanez volt a helyzet, amikor beszélgettem erre “specializálódott szakemberrel”, aki mindenáron gyorsítani akart, viszont ez pont ellentétes a mentalitásommal, hiszen tipikusan az az ember vagyok, aki nagyon ráér (nem szeretek sietni, kapkodni, inkább a nyugalom és a chill pártján állok = lassú víz partot mos). Természetesen ennek lett az eredménye, hogy nem növekszek úgy, ahogy szeretnék vagy mások szerint kellene. Ezért most egy újabb technika segítségét kérem (ezt sem először csinálom, több területen is segített már).

Halogatás mestere

Kifogást egyszerűbb találni és általában élvezetesebb is, mint megcsinálni a munkát, főleg saját projekt esetén (ügyfelekkel kapcsolatban azért van némi kényszerítő erő). Akkor tudom, hogy nagy a baj, amikor már mosogatni, takarítani kezdek el, mert azt nem szeretem mégis előbb fogok hozzá, mint a saját projektnek.

A munkámat mindig elvégzem (kevés kivétellel):

  • a legtöbb esetben a megadott határidőre elkészülök, vagy még előbb is
  • sokszor a deadline előtti utolsó órákban készülök el és a levél megírása vagy a telefonhívás az átadással már kicsúszik
  • nem ritka, hogy a határidőkkel játszok – több projekt fut párhuzamosan és ha valamelyik elcsúszik, akkor az ügyfélkörnek hála a csúszás is belefér (persze kompenzációval kiegészítve)
  • munkát is szoktam veszteni a határidők be nem tartása miatt, DE ez főleg, akkor jellemző, amikor olyan munkákat is bevállalok, amikkel nem tudok azonosulni (dolgozhatok vele bármennyit, akkor se leszek elégedett és az ügyfelem se)
  • az előző pontba tartozó munkák többségét szerencsére azelőtt kiszelektálom mielőtt elvállalnám, így ezzel is megtartva a nyugalmamat
  • leginkább saját projektek megindítása, felfuttatása és hosszútávú üzemeltetése szokott kútba esni, mert ahogy fogy a kezdeti lelkesedés úgy halnak el a remek ötleten alapuló megoldások (pedig az évek alatt azt tapasztaltam meg, hogy ügyfelek projektjei idővel érdektelenné válnak, mert nem magamnak keresem a nagy pénzt, hanem nekik – sajnos még ez se tudod kizökkenteni a komfortzónámból és megcsinálni a tuti projektet = remélem pont ez lesz az) 

A halogatás a munkamennyiségem rovására megy, így ha napi 8 órás munkaidőre vetítjük, akkor nálam nem lehet meghatározni napi, heti vagy éppen havi fix óraszámot, mert van időszak, amikor napokig alvás nélkül dolgozok. Ezt egészíti ki az, hogy fix időkeretben nem tudok dolgozni (mondjuk szerintem ez is CSAK egy kifogás), nem tudok 8 órát ülni egy cégnél, hogy aztán a munkát töredék idő alatt elvégezzem (ezért nem is keresek teljesmunkaidős állást, mert rugalmatlan és naplopásra sarkall). Ez viszont azt eredményezi, hogy nincs rendszer a napjaimban (próbáltam napi, heti és havi tervekben gondolkozni, de nem bírtam a kötöttséget és folyamatosan építettem le a betervezett feladatokat 2021-ben), ami sajnos néha nem ártana.

Lényegében beleestem abba a hibába, hogy napi 1-2 óra munka helyett havi 1-2 zúzós napban oldom meg a feladatokat (a példa egy ügyfélre vonatkozik). Találtam egy képet, ami jól mutatatta, hogy a nulla munka és a napi kis munka között egy év alatt hatalmas a különbség generálódik, ezért is vágtam bele újra a 60 napos kihívásba. Biztos, hogy fogok halogatni, biztos, hogy lesznek kibúvók, DE ha 60 nap alatt mindig csak egy kicsit építem a rendszerem, akkor annak meglesz az eredménye.

60 napos kihívás

2021-ben az volt a célom, hogy felépítem ezt az oldalt és a hozzá tartozó szolgáltatásokat (az oldal meg is volt, DE aztán kifújt) + még vagy ezer másik cél. Nem volt fókusz, nem volt egy cél. Mindenbe belekezdtem és minden leállt valahogy. Pedig több projekt esetén is megvolt a 60 napos rendszeresség (ennyire van szükség, hogy valami beépüljön, mint új szokás). Sokaknak az a problémájuk, hogy nem fér bele az életükbe minden, amit szeretnének, ezzel szemben nekem bármi IS beleférne CSAK (megint egy kifogás = halogatás) lusta vagyok belekezdeni és fenntartani a lelkesedést hosszútávon.

Ezért is, akarom 60 napig folyamatosan ezt a projektet tolni, mert a terveket már 2021-ben megcsináltam (2020-ban is, DE akkor még nem volt neve), DE egészen 2017-ig mehetnék vissza, amikor az első online oktatásom elkészült (ekkor már szárnyra kelt az előfizetéses rendszer gondolata).

Lényegében 

  • minden terv készen van
  • minden készséggel bírok, hogy összerakjam
  • az alapokat már 2021-ben lefektettem
  • 2020-ban volt 60 napos privát vlogom és többször élőztem is
  • az eddig megszerzett tapasztalom átadható és sokat segíteni a kezdőbb vállalkozóknak

Mi a terv?

60 napig dedikáltan foglalkozok a saját projektemmel, azaz felfuttatom az igytanulokvallalkozni.hu-t.
Nem határozom meg, hogy pontosan mit is kell csinálnom, mert a kell szó taszít, DE az irányvonalat kijelöltem:

  • heti cikkírás (lehet több is, ha felmerül egy probléma, amit meg tudok oldani és érdemes megosztani)
  • heti vlogolás (nem feltétlenül lenne vlog, inkább ilyen szakmai podcast jellegű hanganyag videóval – ha több lesz az se gond)
  • készüljön egy új kurzus (már fejben összeállt, hogy nem a technikai bemutatókra fogok fókuszálni, inkább a gondolkodásmódot szeretném megreformálni)
  • folyamatosan alakuljon ki egy szakmai közösség, ahol egymás inspirálhatjuk, segíthetünk a problémák megoldásában vagy egyszerűen csak jól lehet érezni magunkat
  • nem szeretnék a hagyományos, komoly, erőltetett stílusban kommunikálni, inkább egy lazább, baráti, vicces, szórakoztató élmény szeretnék lenni azoknak, akik rám szánják az idejüket
  • nem szeretnék trendekre, eszközökre vagy szolgáltatásokra rábeszélni senkit, inkább csak irányt mutatni

Összefoglalva

A saját gyötrelmes utamat szeretném megmutatni, hogyan fejlődtem az évek alatt.  A halogatást fogom összeereszteni a 60 napos kihívással és ha CSAK annyit sikerül elérnem, hogy minden nap csak egy kicsit tudok a projekttel foglalkozni, akkor hónapok, de évek alatt biztos teljesíthető a kitűzött cél. Össze fog folyni a múlt, a jelen és a jövő, hogy egy olyan tudásbázis alakuljon ki, ami értéket teremt megfizethető áron, illetve ha ez nem is jön össze legalább a rendszeresség visszatérhet az életembe.

0 hozzászólás

Szolgáltatások

HelloPack WordPress bővítmény csomag

További bejegyzések

Végre nem üresbe pörgetem az agyam – BLOG #41

Végre nem üresbe pörgetem az agyam – BLOG #41

Már egy ideje pazarlásra adtam a fejem, amit a legtöbben úgy hívnak, hogy brainstorming, agyalás, tervezés, elméleti maszturbáció és még sorolhatnám a hangzatosnál-hangzatosabb neveket a halogatásra, a produktivitás teljes hiányára. Lényegében két végéről égettem a...

Google táblázat segédlet 1.0 – BLOG #40

Google táblázat segédlet 1.0 – BLOG #40

Ahogy tanulok vállalkozni, úgy kerülök szembe kisebb-nagyobb problémákkal, nehézségekkel. Ebben a cikkben két kisebbel kerültem szembe, viszont ezek megoldása hosszútávon fog megtérülni, mert egyszerűsítik majd a munkámat. Ráadásul, ha valakinek tudok segíteni, akkor...

Munka közben jön meg az étvágy?  – BLOG #39

Munka közben jön meg az étvágy?  – BLOG #39

Volt egy kisebb kihagyás a leckék írásával, mert egy saját projekt elvitte a fókuszt. Voltak adminisztrációs jellegű feladatok, amelyek számlázást (örömteli a bevételhez jutni) takartak egy kis komplikációval és új projektre való szerződést (ugye ez is pozitív, DE...

Ajánlatkérés/visszahívás

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel még ma!

Pin It on Pinterest