Logótervezés kutatás – BLOG: 34. NAP

2022.02.12Blog

Már többször sírtam, hogy nem vagyok grafikus, DE azért költséghatékonyság jegyében magamnak és ügyfeleknek is szoktam logókat mókolni. Ez most sem lesz máshogy. Keresek valami élhető sablont és az elképzeléseimhez alakítom.

Már most is ki vagyok csúszva a határidőmből, DE ahogy sejtettem is naivan, erőtől duzzadóan dobtam be hasra ütés szerűen dátumokat szolid eltolásban. A vége nem biztos, hogy nagyon megcsúszik, DE közben a részidők nem lesznek tarthatók.

Mit szeretnék?

  • Konkrétan nem tudom (nem volt elképzelésem, mert nem tartottam fontosnak, viszont hiányzó elem minden területen)
  • Legyen benne erő (profizmus, tudás, szakértelem)
  • Legyen időtálló (legalább az alapgondolat)
  • Legyen digitális oktatásra utaló (videó, laptop, tablet, telefon, pdf stb.)
  • Legyen szöveggel és szöveg nélkül is felismerhető (sokszor lesz kevesebb hely).
  • Legyen olyan, hogy szöveggel négyzetes és téglalapos elrendezést is létrehozni (így minden felületen eldönthetem, hogy melyiket fogom használni)
  • Kulcsszavak: időtálló, profi, letisztult, egyszerű, homogén, módosítható/tovább fejleszthető, jelentés, tartalom, értéke.

Végtelenségig lehet agyalni, viszont annyi időm nincs és nem is szeretnék annyit ezzel tölteni, ezért a céges logó készítésemhez hasonlóan fogom rövidre zárni = a lehető legegyszerűbb megoldást fogom választani (P vagy POM lila színnel, egy választott betűtípussal = Purple Online Media >>> ennél most kicsit komolyabbat szeretnék).

Mit nem szeretnék?

  • Nem szeretnék offline egyetemre hajazó logót
  • Ne legyen sablonos, hiába készül egy sablonból (valahogy hasonlítson rám)
  • Ne legyen benne erőltetett vagy túl használt szimbólum (ceruza, könyv, toll, stilizált alakok egymás mellett, világító égő, “diplomás spaka” stb.)
  • Ne legyen túl bonyolult (ha nem egyértelmű, hogy mi ez, akkor lehet ki kell írni)
  • Ne kelljen több színt használni (minden felületre fel lehessen vinni a fő szín módosításával)

Ahogy nézem a logókat úgy több érzés és kérdés is kavarog bennem: mondjuk a legtöbb nem tűr nyomdafestéket. Lényegében az a lista hosszabb, amit nem szeretnék és az épphogy finomodik, amit szeretnék. A haladás megkérdőjelezhetetlen, viszont több napot fog felemészteni, mint ahogy a határidő kitolásakor gondoltam.

A “kutatásom” eredménye

  • Nagyon sok offline oktatással kapcsolatos logó témát találtam
  • Általában több színnel dolgoznak
  • Nagyon népszerűek a kör alapú logók
  • Eleinte a learning projekt logó kulcsszóra kerestem, majd az education logó kifejezésre, végül a stair/step-re.
  • Elgondolkoztam, hogy hogyan lehetne vizualizálni az “így tanulok vállalkozni” kifejezést. Erre több ötletem is támadt: valamilyen %-os arány, a haladást jelölő csík, a lépcső, a lépés, a agy.

A saját logó megalkotása nem lesz egyszerű, mert túl sok mindent belezsúfolni sem lehet. HA meg nagyon kevés elem kerül bele, akkor a mondanivaló nem lesz egyértelmű.

  • Lépcsőn felfele sétáló ember mutathatja a vállalkozás fejlődését vagy értelmezhető lépcsős edzésnek is. Persze a szöveggel egyértelmű lesz, ugye? ITV? … szomorúság
  • Lépcső + monitor + szöveg = benne van minden, DE inkább egy katyvasz lesz, mint értelmezhető logó.
  • Mentettem egy lépcső szerű (dobogó talán), kockákból álló szöveggel ellátott logót, ami tökéletes alap lenne a lépésekre (sajnos két színt használ, nélküle lehet más hatása lesz), a szöveggel lehet magyarázni (nem feltétlenül az ITV-t kellene használni, hanem a szlogent – ami szintén nem létezik), amit látnak. Ahogy írtam már összegabalyodott a gondolatom is, pedig én találtam ki.
  • Találtam egy dobogót ábrázoló logót (pár vonal az egész, letisztul), amit lehetne kombinálni valamelyik másik elemmel, DE jelenleg abban se vagyok biztos, hogy van-e olyan forma, ami igazán jó lenne?

Az irány

Az első bekezdésben már pedzegettem egy-két alternatív megoldás, DE igazi áttörést nem értem el.

  • Volt egy olyan elképzelésem, amikor egy felvillanó égő jó ötletnek tűnt, DE ezzel a túl használt motívumok listájáról választottam volna
  • A logókat nézegetve a lépcső motívumot több helyen is láttam, viszont annyira nem elcsépelt. HA jobban belegondolok folyton erről papolok = kis lépésekkel a siker felé
  • Az egyik nagy ötletem az ITV betűit felhasználva kialakítani egy logót. Ebben az esetben egy háromszögszerű alakzatot kaptam, részben felismerhetően a betűket. A problémám az, hogy ez semmire sem utal – se nem oktatás, se nem kurzus, se nem fejlődés, se nem lépés. Tetszik, DE hiányzik belőle az, ami megmondaná, hogy mivel is foglalkozok. A feladata következő: találni egy olyan szimbólumot, ami az oktatásra utal és nem elcsépelt.
  • Rajzolgattam lépcsőket, monitorokat, négyzeteket és felírtam azt, hogy “így tanulok vállalkozni”, DE nem értem el azt a hatást, hogy nedves legyen tőle a szemem. (nem vagyok logótervező grafikus és most még a mókolásból se jött ki igazán, amit szerettem volna)
  • A napokban ráfekszem a digitális logó alkotásra: el fogom készíteni a szöveges részeket fekvő téglalap és négyzetes logóhoz is. Készítek pár lépcső, monitor, négyzet vázlatot és megpróbálom összelegózni az elemeket.

Szerencsére nem hajt a tatár, ezért van ideje ülepednie a ma látottaknak. Vannak elképzeléseim, tisztult a fejemben lévő kép, illetve most csak papíron láttam egy-két mintát (meguntam a rajzolgatást, gyorsan) és nem próbáltam ki minden lehetséges opciót. Ki tudja, hogy a következő napokban milyen inspirációdús élményekkel gazadagok és lehet ezek hatására majd hangosan üvölthetem, hogy HEURÉKA.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Szolgáltatások

HelloPack WordPress bővítmény csomag

További bejegyzések

Végre nem üresbe pörgetem az agyam – BLOG #41

Végre nem üresbe pörgetem az agyam – BLOG #41

Már egy ideje pazarlásra adtam a fejem, amit a legtöbben úgy hívnak, hogy brainstorming, agyalás, tervezés, elméleti maszturbáció és még sorolhatnám a hangzatosnál-hangzatosabb neveket a halogatásra, a produktivitás teljes hiányára. Lényegében két végéről égettem a...

Google táblázat segédlet 1.0 – BLOG #40

Google táblázat segédlet 1.0 – BLOG #40

Ahogy tanulok vállalkozni, úgy kerülök szembe kisebb-nagyobb problémákkal, nehézségekkel. Ebben a cikkben két kisebbel kerültem szembe, viszont ezek megoldása hosszútávon fog megtérülni, mert egyszerűsítik majd a munkámat. Ráadásul, ha valakinek tudok segíteni, akkor...

Munka közben jön meg az étvágy?  – BLOG #39

Munka közben jön meg az étvágy?  – BLOG #39

Volt egy kisebb kihagyás a leckék írásával, mert egy saját projekt elvitte a fókuszt. Voltak adminisztrációs jellegű feladatok, amelyek számlázást (örömteli a bevételhez jutni) takartak egy kis komplikációval és új projektre való szerződést (ugye ez is pozitív, DE...

Ajánlatkérés/visszahívás

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel még ma!

Pin It on Pinterest