Színek cseréje, font tesztelgetés – BLOG: 32. NAP

2022.02.10Blog

Tegnap nem bírtam magammal, DE csak belekezdtem a keresgélésbe. Ma már hozzá is nyúltam egy kicsit a megjelenéshez. Nem lett szebb, DE közelebb kerültem a végső célomhoz. Megtudtam, hogy mit nem akarok és hogy mit szeretnék. Lényegében megint az éles rendszeren tesztelem az elképzeléseimet menü, fejléc, lábléc, font és egyéb téma beállításokkal kapcsolatban.

Tartottam egy kisebb fejtágítást a WordPress-ről és azokról a lehetőségekről, amiket magában rejt (természetesen elmondtam az árnyoldalakat is). Amikor felkészültem és a workshop közben is újra és újra szembesültem azzal, hogy a Divi fejléc miatt minden oldalam nagyon hasonló. Hiába van más tartalom benne, az alapok ugyanazok és ez tényleg sablonossá teszi a weboldalakat. Természetesen, ha a szolgáltatásom árát megtolmám 100-200 ezer forinttal, akkor biztos ezt is elkerülhetném. Az ügyfeleim árérzékenysége miatt alkalmazok sablont, illetve azért mert abban gyorsabban tudok dolgozni.

A saját projektem most egy másik szintet képvisel, mert itt én vagyok a megrendelő, az ügyfél, a kekeckedő. Halogatás vagy időhúzás lenne, hogy a design elkezdett zavarni vagy fontosabb lenni? Nem tudom, DE az elmúlt időszakban több olyan ismerősömbe is belefutottam, akik hasonló pályára tévedtek és volt 1-2 olyan megoldásuk, amire megemeltem a kalapom. Lehet technikailag én raktam össze jobban az oldalaimat (még ez sem biztos, DE ezzel nyugtatom magamat), viszont megjelenésben bármikor levernek. Lehet ez motosztkál most a fejemben: FEJLŐDNI SZERETNÉK ARCULAT/DESIGN/UX,UI szempontból.

QuadMenu PRO – nagyágyúval verébre?

Már szemezgettem a pluginnal, mert egy kicsit szeretném felpimpelni a fejléceimet. Felakartam tenni, DE már fent volt, ezért CSAK aktiváltam. Lényegben semmit sem változtattam, egyszerűen végignyomkodtam és rájöttem, hogy erre egy külön alkalmat kell szánni.

Miért akarok annyira színt váltani?

Valahogy a színek mindig hidegen hagytak. HA pólót veszek, akkor is az egyszerűséget keresem – egy szín, kerek nyak, kényelmes viselet = fekete. szürke, bordó, kék, zöld. A weboldalon most valahogy a kékes-szürkés vonal egy kis sárgával lett az uralkodó, amit próbáltam tovább finomítani, DE nem sikerült. Ezért jött a döntés, hogy egyszerűsítsünk: 3 szürke árnyalat + 1 sárga + fehér. Ezzel el is értem, hogy letisztult lett a fejléc és a lábléc is.

Természetesen még mindig Divi-s, DE rájöttem, hogy mi zavart

  • Az alap Divi-s elrendezést le kell váltani, hiába hasznos az email és a telefonszám megjelenítése + a másodlagos menü = egyszerűsítés (le is vettem)
  • A fejléceknél mindig legyen kép (eddig is ez volt az alap), és legyen valamilyen effekt rádobva, amivel valamilyen formát vág ki = a jelenlegi téglalap kiemelt képek túl egyszerűek, DE nem letisztultak
  • Minimális animáció vagy Parallax hatású képekkel feldobni az oldalt = lehet profibb lesz, DE nem szabad a használhatóság rovására mennie
  • A lábléc és fejléc problémáját lehet a globálisan újratervezett sablon fogja megoldani = a gyári Divi-s beállításokat így tudom lecserélni (Theme builder)

Ezzel nagy vonalakban meghatároztam a téma módosításának további lépéseit (egy részét már el is készítettem).

Kiegészítés: kicsit mókolgattam és egy egészen csinos megoldást sikerült megalkotnom = kivettem a hátteret, fehérre állítottam a linkek színtét és görgetésnél, hogy látszódjon fogtam és dobtam egy fekete áttetsző hátteret. Nem volt sok munka és zseninek sem kellett hozzá lenni, DE eddig valahogy ezt nem láttam. Arra kell figyelni, hogy a fejlécképeknek a teteje sötét árnyalatú legyen.

Playfair Display, Raleway vagy Lato menjen a cím sorba?

Úgy döntöttem, hogy Raleway-nak adok egy lehetőséget, viszont még nem kapta meg minden fejléc, mert sikerült egy-két helyen Noto sans-ra állítani a központi beállításokat a Theme builderben. Ezeket majd szépen át fogom rakni, ha úgy érzem, hogy tetszik a betűtípus. Természetesen még kismilliót lehetne tesztelni

Menet közben még megnéztem a Noto Serifet is, viszont, amit kerestem eredetileg elhagytam:

  • legyen kicsit szögletesebb betű stílus
  • legyen nagyon vékony vonalú
  • legyen nagyon letisztult

A Raleway inkább kerekebb, mint szögletes, vékonynak vékony, viszont annyira nem érzem letisztultnak, DE minden ezekkel együtt úgy érzem, hogy illeszkedik az oldalba. Az Open Sans törzsszöveg szerintem olvasható, főleg azután, hogy a 3 szürkével kezdtem dolgozni = világos szürke alapszöveg, a bold jól kitűnik, mert kicsit sötétebbnek tűnik, a linkek meg kiugranak, mert a legsötétebb színt kapták (bolddal még durvább az eredmény)

Úgy érzem, hogy elég sikeres volt ez a mai szeánsz, mert az új színek sok hasznos lehetőséget rejtenek magukban azonkívül, hogy kezd hasonlítani az oldal az leképzeltre/megálmodottra. A menüvel tudtam valamit kezdeni, amivel kicsit profibbnak néz ki. Emellett további feladatokat is adott, amivel az arculat kialakítását is segíti.

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Szolgáltatások

HelloPack WordPress bővítmény csomag

További bejegyzések

Végre nem üresbe pörgetem az agyam – BLOG #41

Végre nem üresbe pörgetem az agyam – BLOG #41

Már egy ideje pazarlásra adtam a fejem, amit a legtöbben úgy hívnak, hogy brainstorming, agyalás, tervezés, elméleti maszturbáció és még sorolhatnám a hangzatosnál-hangzatosabb neveket a halogatásra, a produktivitás teljes hiányára. Lényegében két végéről égettem a...

Google táblázat segédlet 1.0 – BLOG #40

Google táblázat segédlet 1.0 – BLOG #40

Ahogy tanulok vállalkozni, úgy kerülök szembe kisebb-nagyobb problémákkal, nehézségekkel. Ebben a cikkben két kisebbel kerültem szembe, viszont ezek megoldása hosszútávon fog megtérülni, mert egyszerűsítik majd a munkámat. Ráadásul, ha valakinek tudok segíteni, akkor...

Munka közben jön meg az étvágy?  – BLOG #39

Munka közben jön meg az étvágy?  – BLOG #39

Volt egy kisebb kihagyás a leckék írásával, mert egy saját projekt elvitte a fókuszt. Voltak adminisztrációs jellegű feladatok, amelyek számlázást (örömteli a bevételhez jutni) takartak egy kis komplikációval és új projektre való szerződést (ugye ez is pozitív, DE...

Ajánlatkérés/visszahívás

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel még ma!

Pin It on Pinterest