Ma egy kicsit bealudtam – Blog: 4. nap

2022.01.12Blog

Vannak olyan napok, amikor egyszerűen semmihez sincs kedve az embernek, ez pont egy ilyen nap volt. Viszont annyi erőm azért volt, hogy kicsit tervezzek. Aki azt mondja, hogy a gondolkodás, tervezés, vázlatkészítés nem ér semmit, az valószínűleg sosem csinálta még. Könnyű nagy szavakkal dobálózni, olyan kijelentéseket tenni, aminek nincs alapja. Ez a projekt pont olyan, mint a többi: meg szeretném valósítani az egyik álmomat és ahhoz valamit le kell tenni az asztalra, ha szenvedve is, DE meg fogom csinálni.

Milyen témákat érintettem az “nagy” elmélkedés közben?

 1. LearnDash csinosítgatás [technikai]
 2. WooCommerce beüzelemés [tecnikai]
 3. Milyen kurzust indítsak? Milyen tudást adjak át? [miből lesz pénz]
 4. Hogyan tudnék a lehető legkevesebb munkával maximális értéket teremteni? (win-win) [gondolkodásmód]

LearnDash csinosítgatás [technikai]

Ha valamit készítek az a célom, hogy a lehető legegyszerűbben működjön = felhasználóbarát.

 1. Nem szeretem azt, ha meg kell találni a haladási irányt (van, amikor pont a felfedezés hajt tovább, DE ez most nem az a helyzet)
  Sajnos elég  ergya lett az 1.0-ás verzió: csúnyák a CSS, nem vezeti a szemet a végig a kurzuson a felület, az előre-hátra nyilak nem igazán figyelemfelkeltők, Lecke-Téma bontás nem az igaz és még sorolhatnám
 2. A Kurzus főoldal (és a többi tartalmi oldal is) csúnya (persze nem a külcsín, hanem a belbecs számít, DE azért előbb megveszek egy szép dolgot, mint egy rondát)

Ez a két fő téma, DE mindkettő rengeteg apró feladatra bontható. Szépen lassan, napról-napra lesz majd egyre szebb. Az is felmerült benne, hogy mivel CSAK felvágtam egy Divit és hozzádobtam a többi plugint, ezért igazából nincs is arculatom. Nem is kell több első körben, hiszen ez egy MVP (Minimális Életképes Termék). Ha sikerült értékesítnem (biztos sikerülni fog), akkor a 2.0-és verzióval lehet majd flancolni, DE addig semmi úri huncutság.

WooCommerce beüzelemés [tecnikai]

Jelenleg elkaristol, megy valahogy, még igazán le se teszteltem, DE nem is volt mit.

 1. Több lépcsős fizetés
 2. Stripe fizetés beállítása
 3. Termék oldal kicsinosítása
 4. Felesleges adatok bekérésének csökkentése
 5. ÁSZF és Adatkezelési tájékoztató bővítés

Alapvetően itt most nem a design az elsődleges, amúgy is a LearnDash miatt már nagyon sok minden ki fog alakulni. És ugye minek dolgozzak kétszer, ha egyszer is lehet (jobb lenne, ha egyszer sem kellene, DE ugye az vagy csalás vagy idővel beleér a kezem a bilibe és felébredek). A Woo esetén főleg a technikai megoldás egyszerűsítése a célom és a jogi megfeleltetés. Nem kis feladat, DE nem ez az első olyan webshop, amit készítettem, így van tapasztalat.

Milyen kurzust indítsak? Milyen tudást adjak át? [miből lesz pénz]

Ezen a kérdésköröm már évek óta filózok és vagy ezer meg ezer kurzus vázlatát lefektettem.

A fő kérdések mindig ezek:

 1. Technikai jellegű képzés legyen, amit fél évente vagy sűrűbben frissíthetek?
 2. Ha gondolkodásmódot mutatok be, akkor biztos, hogy az enyémet másolják?

Tehát van egy lustasági faktorom és egy “tényleg elég jó vagyok” érzetem, amelyik a halogatás mesterévé tesz, annak ellenére, hogy bármilyen előadásom, workshopon visszajelzései alapján simán megérősek.

Milyen kurzust indítsak?

 1. WordPress plugin bemutatóval nem tudok annyira mellé nyúlni, mert az alapok nem, max a design változik egy-egy bővítménynél + jó pont, hogy könnyen bővíthető új leckékkel [technikai]
 2. WordPress hibák/trükkök/nehézségek összegyűjtés szintén hasonló kaptafa, viszont itt szükséges 10-20 induláshoz, idővel majd szépen bővíthető. [technikai]
 3. Szükségem van-e weboldalra? Ha igen hogyan induljak? Melyik rendszert válasszam? [gondolkodásmód]
 4. Vállalkozzak vagy sem? [gondolkodásmód]
 5. Hogyan kezdjek marketingezni? Mire figyeljek? Érdemes-e egyáltalán? [gondolkodásmód]

Mind az 5 téma közel áll hozzám hiszen weboldalakkal, azon is belül WordPress weboldalakkal foglalkozok (természetesen más rendszereket is ismerek: Joomla, Drupal, Blogspot.com, Blog.hu, wix.com stb.), DE mivel ezek többsége technikai bemutatás igényel és sok után követést igényel, ezért ezek majd csak 2. 3. helyen jöhetnek szóba. 2021-ben tartottam 3 részes tréninget a marketing alapok lefektetése témakörben, készült is hozzá prezentáció és két doksi is, így valószínűleg ez lenne a befutó, viszont a “Szükségem van-e weboldalra?” olyan értéket adhat a nulla tudással rendelkezőknek, hogy a szíven efelé húz.

Hogyan tudnék a lehető legkevesebb munkával maximális értéket teremteni? (win-win) [gondolkodásmód]

Sok olyan téma van, amivel telített piacra futok, viszont úgy gondolom, hogy van ott még hely. Bent vagyok marketinges, weboldalas csoportokban és azt látom, hogy napról-napra többen vagyunk és mégis van meló. Szóval, ha kitermelem a saját konkurenciámat vagy a vállalkozások képesek lesznek önállóan is weboldalt és hozzá marketing rendszereket felépíteni, akkor is marad még elég potenciális ügyfél számomra.

 1. Véglegesítem az oldal megjelenését és technikai problémákat megoldom vagy elfedem (LearnDash, Woo és a többi kis apróság )
 2. Létrehozom az első kurzusomat (MVP), amely pénzt fog termelni = ebből fogom finanszírozni a költségeket pl. grafikus, SimplePay, pluginek stb.
 3. Folyamatosan napról-napra adok hozzá még több értéket a rendszeremhez: blog, vlog, kurzus, tréning, csoport, hírlevél, hirdetések
 4. A kettes és 3 lépéseket folyamatosan ismétlem: a kurzusnál növelem a számlálót, a többi felületet tökéletesítem és újakkal egészítem ki

Ez elég egyszerűnek hangzik, viszont ehhez kell az erő – 60 napig, ha húzom, akkor szokás lesz. Elkészül az első működő rendszerem, amelyet azután másolhatok és más területeken is kamatoztathatok. Ez nem anyagilag lesz megterhelő, hanem rengeteg időt és energiát fog elvinni (ez az én befektetésem, amit már évekkel előbb elkezdhettem volna), ezért nem is törekszek a tökéltesre, mert egy jó MVP-ből lesz az igazi szolgáltatás/termék. Persze ez a teljes időigényhez képest minimális idő, viszont ez is simán lehet 20-30 nap, ha ilyen tempóban haladok, DE akár 2-3 nap alatt is elkészülhetek, Ha egyszer beakad az ékszíj 😀

Ha minden napra a könnyeb utat választom és írok egy bejegyzést, tele bullshittel, akkor a 20-30 nap biztos 200-300 nap lesz vagy rosszabb esetben a végtelenbe mutat és tovább. A tudás a fejemben van most már CSAK olyan formába kell önteni, ami mások számára is élvezhető, felfogható, hasznos és értéket teremt.

0 hozzászólás

Szolgáltatások

HelloPack WordPress bővítmény csomag

További bejegyzések

Videó felvételek “a jó az elég jó” jegyében – BLOG #43

Videó felvételek “a jó az elég jó” jegyében – BLOG #43

Egy év halogatást poroltam le a kurzusról. Nem volt annyira nehéz újra nekilátni, mint ahogy elsőre gondoltam. Természetesen nem volt zökkenőmentes, mert a szövegek és a kvízek pótlása mellett maradt idő a segédanyagokra is. DE ezzel megint sikerült elodáznom 1 héttel...

Ajánlatkérés/visszahívás

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel még ma!

Pin It on Pinterest