Reklámmentes videók a kurzusokhoz  – Blog: 21. nap

2022.01.29Blog

Ahogy építgetem a kurzust lassan elérkezek ahhoz a ponthoz, ahol meg kell húzni egy határt. Meddig lehet az ingyenes YouTube szolgáltatásokat használni? Mikor tűnik majd gagyinak, ha kurzus közben fel-felugranak azok a kiirthatatlan 2-esével érkező, tovább nyomhatatlan hirdetések? Természetesen nem fogok beállítani hirdetéseket, viszont a Google bármikor felülbírálhat.

Honnan streameljem a kurzusok videóit?

  1. Ingyenes YouTube fiókbók (egy darabig, főleg ingyenes anyag esetén)
  2. YouTube reklámmentes fizetős szolgáltatásából (meg kell nézni milyen lehetőségem vannak)
  3. Vimeo fizetős szolgáltatásából (nagyon sok ajánlást kaptam)
  4. Saját tárhelyemről/szerverről? (KIZÁRT – olcsóbban és stabilabban ki lehet hozni profi szolgáltatás igénybevételével)
  5. Más szolgáltatást keresek (szerintem erre nem fog sor kerülni, HA a 2-es vagy 3-as nem győz meg, akkor csak rosszabb jöhet)

YouTube fizetős szolgáltatás

Hát igen, ahogy sejtettem ez nem pont az, amire szükségem lesz. Mert ugye a YT Premium reklámmentessége az egyéni felhasználókra vonatkozik vagy egyedileg vagy családi csomagban.

  • Ez, akkor reklámmentes, HA én szeretném nézni a videót.
  • DE akkor megjelenhet hirdetés, HA más nézi a kurzusba beágyazva.

A kutatásom során a monetizációs beállításokig jutottam, ahol lehet szabályozni, hogy milyen feltételek mellett jelenhetnek meg hirdetések. Sajnos hiába van funkció a problémámra, ez nem lesz a 99,9%-os megoldás, mert a Google akármikor megváltoztathatja az üzletpolitikáját .

Mi a probléma a YouTube üzletpolitikájával?

  • a Google pénzből él és szereti is begyűjteni, ezért hirdetések helyez el = egy jól feldíszített karácsonyfát érdemes elképzelni, mindenhol IS reklémok
  • a hirdetések többsége átugorhatatlan és nem CSAK a videó elején, hanem közben is megjelenik
  • a hirdetésben a konkurencia lecsaphat a hallgatókra, leendő ügyfelekre = CSAK egy katt a videóra és máris elrabolta a hallgatót (természetesen a már kifizetett szolgáltatás miatt a későbbi bevételek kerülnek veszélybe)
  • már azért is ciki a hirdetés megjelenése, mert megszakítja a videót és a tanulási folyamatot, elég egy kis impulzus és a hallgató lelkesedése elfogy (nem fejezi be, nem jelentkezik új kurzusra, nem lesz a közösség része = nem azt kapta, amire várt)
  • van lehetőség beállítani, hogy egyes videókon lehessen hirdetés vagy sem, DE a Google “mohósága” (jogos követelése, mert ingyen nem igen éri meg a felhasználók videóit tárolni és lejátszani, főleg akkor, ha nagyon sokan nézik) miatt ettől függetlenül bármikor megjelenhetne hirdetések

Lényegében ezzel a YouTube, mint platform főleg az ingyenes anyagok számára jelenthetnek megoldást. HA sikerül a monetizációs beállításokkal kiiktatni a hirdetéseket, akkor akár a fizetős kurzusuknál is használható (itt a belépű kurzusok jöhetnek szóba, magasabb árú PRÉMIUM/VIP kurzusok esetén akár 1-1 hallgató is ki tudja fizetni a hostingot). Szerencsére nem csak itt fognak megjelenni a kurzusok, így a jutalékos rendszernek hála a marketing egy részét és a hosztingot a szolgáltató biztosítja.

Vimeo fizetős szolgáltatás

Lényegében a YouTube egyik legnagyobb konkurenciája, mégis megférnek egymás mellett a piacon. A tapasztalataim alapján komolyabb szakmai anyagok publikálására (főleg művészeti anyagok, reklámok, oktatónyagokl stb.) inkább a Vimeo az elsődleges platform (ide kerül fel először, itt véleményezik, ide készülnek a változatok stb. – természetesen mindenkinek mások a szokásai), DE a YouTube hypeja miatt ez lesz a végső állomás (marketingesként úgy gondolom, hogy aki készít egy videót és CSAK 1 helyen publikálja, akkor valamit nem értett meg az internetből – lehet akármilyen jó a cucc, lehet egy olyan helyen fog felfutni, amire nem is számított pl. 9GAG és után letarolja az egész világot). Az évek során sok tartalomgyártótól hallottam, hogy a kurzusaihoz készült videókat már nem YT-re tölti fel, hanem Vimeo-ra. Ez a trend nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon.

  1. Fizetős a szolgáltatás, így elvárható a stabilitás, elérhetőség, egyszerű kezelhetőség és a többi szokásos úri huncutság
  2. Csomagokra van bontva a szolgáltatás, így szépen skálázható a rendszer
    • korlátlan videófeltöltés
    • folyamatosan növekszik a videó lejátszásokból eredő továbbítható adatmennyiség
    • egyre több szolgáltatást tartalmaz a csomag, ahogy növekszik a havidíj: csapattagok bevonhatók, live-streaming lehetőségek, fizetési módszerek stb.
    • ahogy növekszik a vállalkozás úgy lesz egyre nagyobb a csomagigény, DE ezzel párhuzamosan a szolgáltatás színvonala is folyamatosan bővül
  3. 30 napos ingyenes kipróbálást is lehet választani, illetve a Basic csomag ingyenes (ennek még nem tudom mi a hátránya)
  4. A szolgáltatás hasonlít a Google-höz, viszont a support és a dokumentáció szintje jóval elmarad (eddigi személyes tapasztalatom, illetve ezt olvastam több helyen = nekem teljesen mindegy milyen CSAK tudjak videót feltölteni és beágyazni reklámmentesen)

Ha ezt a megoldást választom, akkor lényegében havi 1 hallgató (a kurzus árától is függ majd) kitermeli az árát. HA nem hinnék magamban, akkor már rég leálltam volna ezzel a projekttel. Azért nem csináltam eddig, mert lustább és motiválatlanabb voltam, mint valaha. PEDIG a legtöbb problémát már megoldottam vagy megoldásom rá. A weboldal készen van, már értékesítettem kurzust és még fogok is. Felépítek egy olyan rendszert, ami másolható, oktatható és megalapozza a saját és mások sikerét is.

MEGJEGYZÉS: kicsit eltértem a témától, DE feltévedtem Udemy-re és szereztem egy kis extra motivációt – szerintem még kicsit húzom az időt, DE lassan elkezdtem készíteni a videós tartalmaimat.

Eldőlt tehát, hogy első körben marad a YouTube, kikapcsolt monetációval, DE nyitni fogok egy Vimeo fiókot is (első körben BASIC-et – lehet már van is = és van, 13 éve), hogy teszteljem.

Vimeao Basic fiók korlátai

  • max. 500 MB adatforgalom hetente, max. 5 GB adatforgalom évente = hiába vannak agyon optimalizálva a videók elég gyorsan elfogyhat
  • elvileg minden szolgáltatás elérhető, viszont szerintem mind korlátozva van valahol pl. Livestremaing a PREMIUM csomagtól elérhető, valószínűleg időben és nézőben van valahol korlátozva
  • tesztelésre tökéletes, ezért most: be is ágyazom a feltöltött pókeres “videót”.

MEGJEGYZÉS: ha nem állítod PUBLIC-ra a videót, akkor az életbe nem fog megjelenni 😀

0 hozzászólás

Szolgáltatások

HelloPack WordPress bővítmény csomag

További bejegyzések

Végre nem üresbe pörgetem az agyam – BLOG #41

Végre nem üresbe pörgetem az agyam – BLOG #41

Már egy ideje pazarlásra adtam a fejem, amit a legtöbben úgy hívnak, hogy brainstorming, agyalás, tervezés, elméleti maszturbáció és még sorolhatnám a hangzatosnál-hangzatosabb neveket a halogatásra, a produktivitás teljes hiányára. Lényegében két végéről égettem a...

Google táblázat segédlet 1.0 – BLOG #40

Google táblázat segédlet 1.0 – BLOG #40

Ahogy tanulok vállalkozni, úgy kerülök szembe kisebb-nagyobb problémákkal, nehézségekkel. Ebben a cikkben két kisebbel kerültem szembe, viszont ezek megoldása hosszútávon fog megtérülni, mert egyszerűsítik majd a munkámat. Ráadásul, ha valakinek tudok segíteni, akkor...

Munka közben jön meg az étvágy?  – BLOG #39

Munka közben jön meg az étvágy?  – BLOG #39

Volt egy kisebb kihagyás a leckék írásával, mert egy saját projekt elvitte a fókuszt. Voltak adminisztrációs jellegű feladatok, amelyek számlázást (örömteli a bevételhez jutni) takartak egy kis komplikációval és új projektre való szerződést (ugye ez is pozitív, DE...

Ajánlatkérés/visszahívás

Csatlakozz a közösséghez!

Iratkozz fel még ma!

Pin It on Pinterest